نژاد یا گونه عربیکا چیست؟

نژاد یا گونه عربیکا چیست؟

نژاد یا گونه عربیکا چیست؟ عربیکا یکی از مشهور ترین و شناخته شده ترین نوع قهوه در جهان است که با کیفیت فوق العاده و بی نظیر توانسته بیشترین سطح زیر کشت جهان را به خود اختصاص بدهد.

تاریخچه قهوه عربیکا:

یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان قهوه است که بدون شک قهوه ی عربیکا در کل جهان بیشترین مصرف را دارد. قهوه عربیکا یکی از نژاد های اصلی قهوه در دنیا محسوب می شود، و تعداد زیادی از کسانی که از قهوه عربیکا استفاده می کنند این گونه بیان کرده اند: که نژاد قهوه عربیکا را خوش طعم ترین، خوش بو ترین و جالب ترین قهوه دنیا معرفی کرده اند،و امروز در این مقاله ما به زبان ساده تر و برای آگاهی شما دوست داران قهوه توضیحاتی راجب محل کاشت و برداشت و ویژگی ها و فوایید و مضررات قهوه عربیکا می گوییم.

گیاه درخت قهوه

 

گیاه درخت قهوه عربیکا:

گیاه قهوه عربیکا یک درخت کوچک است که گاهی ارتفاع آن به 10 متر هم می رسد. این گیاه دارای برگ های سبز تیره و براق و گل هایی به رنگ سفید و بویی معطر است، که این گل ها در سال بار ها شکوفه می دهد و تبدیل به میوه می شوند و برای به دست آوردن گیاه قهوه عربیکا باید شرایطی همچون ارتفاع بالا، دمای مناسب و رطوبت و دریافت آب بالا و خاک زه کشی شده از جمله این شرایط هستند و زمان کاشت گیاه تا بارور شدن  گیاه قهوه عربیکا به زمانی حدودا 3 تا 5 سال نیاز داریم تا بالغ شوند و شروع به تولید دانه های قهوه کنند.

مناطق کشت قهوه

 

مناطق کاشت قهوه عربیکا:

گیاه قهوه عربیکا از ارتفاع 900متر الی 2500 متر از سطح دریا رشد می کند اما بهترین قهوه عربیکا را در مناطق مرتفع با آب و هوای گرمسیری تولید می شود این گیاهان بی نظیر و حساس برای رسیدن به بهترین شرایط و بار دهی بهتر به ارتفاعات بالا و بارندگی زیاد و خاک مرطوب نیاز دارند. کاشت قهوه در زمین های جنگلی و در سایه درختان جنگل به دلیل داشتن نور غیر مستقیمی که از سد شاخسار درختان جنگل می تابد و دمای تنظیم شده که تجربه ی بی نظیر برای تولید محصول عالی را به کشاورزان می دهد.

رشد و برداشت قهوه عربیکا

 

رشد و برداشت قهوه عربیکا:

فرایند رشد و برداشت قهوه عربیکا یک فرایند پیچیده و سخت است که نیاز به توجه و مراقبت زیادی دارد. گیلاس های قهوه را زمانی رسیده می شود می چینند و سپس برای حذف لایه های بیرونی پردازش می کنند سپس دانه های قهوه را می گذاریم تا در آفتاب یا دستگاه خشک شوند.

 

درست کردن یا همان برشته کردن قهوه عربیکا:

برشته کردن قهوه عربیکا یک هنر است که نیاز به مهارت و تجربه دارد. دانه های قهوه وارد مخزن استوانه ای شکل دستگاه می شوند و در کناره های مخزن قرار می گیرند دستگاه برشته کاری از طریق صفحه ای که زیر دانه ها قرار دارد هوای داخل مخزن را داغ می کند و گرما را  به دانه ها منتقل می کند دانه های قهوه تا دمای خاصی گرم می شوند تا طعم و عطر منحصر به فرد آن ها نمایان شود قهوه های روشن تر شیرین تر و اسیدیته بیشتری دارند در حالی که قهوه های تیره تر تلخ تر و اسیدیته کمتری دارند.

برشته کردن قهوه عربیکا 

ملاحظات اخلاقی در تولید قهوه عربیکا:

دانه های قهوه عربیکا می توانند زیبا باشند، اما از به کار گیری قوطی های شفاف اجتناب کنید چرا که از این طریق به نور اجازه می دهید که بر طعم قهوه تاثیر بگذارد. دانه های قهوه را در مکانی تاریک، خنک، دور از اکسیژن، نور و رطوبت نگه دارید تا کیفیفت بهتری به شما بدهد قهوه در زیر سایه بان درختان رشد می کند که به حفاظت از محیط زیست کمک می کند.

 

قهوه عربیکا:

عربیکا یکی از مشهور ترین و شناخته شده ترین نوع قهوه در جهان است که با کیفیت فوق العاده و بی نظیر توانسته بیشترین سطح زیر کشت جهان را به خود اختصاص بدهد.

در جهان بیش از 75 نوع گونه قهوه وجود دارد که گونه قهوه عربیکا تقریبا چیزی حدود 70 درصد از تولید قهوه در جهان را در بر گرفته است.

گونه قهوه عربیکا با توجه به اسم آن متعلق به کشور های عربی می باشد و درحال حاضر در بسیاری از کشور های جهان از جمله: برزیل، کلمبیا و خود اتیوپی میروید و قهوه عربیکا بخاطر طعم شیرین و میوه ای اسیدیته بالا و میزان کافیین پایین و عطر پیچیده اش شناخته شده است.

 

انواع دانه های قهوه عربیکا:

این دانه ها دارای ظاهری تقریبا صاف و تخت می باشند و خط وسط این دانه ها دارای کمی انحنا است. که انواع مختلفی از دانه های قهوه عربیکا بسته به منطقه مبدا آنها وجود دارد. برخی از محبوب ترین آنها عبارتند از: عربیکای کلمبیایی، عربیکای اتیوپیایی، عربیکای کنیایی و عربیکای برزیلی میتوان گفت.

 

ویژگی دانه های قهوه عربیکا:

دانه های عربیکا مجموعه ای از ویژگی های منحصر به فرد به خود را دارند که آن ها را از انواع مدل دانه های قهوه متمایز می کند.

برای مثال:

  • 1- عطر و طعم عالی.
  • 2- ترشی به نسبت بیشتر.
  • 3- کافیین قهوه عربیکا نسبت به ربوستا کمتر است (میزان کافیین موجود در این دانه ها بین 8/0الی 4/1 است).
  • 4- دانه های عربیکا بیضی شکل تر است.
  • 5- قند و چربی بیشتری نسبت به دانه های ربوستا دارد.
  • 6- این دانه ها در برابر آفت مقاومت کمتری دارد.
  • 7- دانه عربیکا قیمت گران تری دارد.
  • 8- 75 درصد قهوه جهان عربیکا و 25 درصد را ربوستا تشکیل می دهد.

روش های دم کردن قهوه عربیکا:

دم کردن قهوه عربیکا یک هنر است که نیاز به توجه و مهارت خاصی دارد.

روش های مختلفی برای دم کردن قهوه عربیکا وجود دارد که هرکدام طعم و عطر منحصر به فردی را تولید می کنند. برخی از محبوب ترین روش های دم آوری عبارتند از: غوطه وری، چکه ای و فشار

روش هایی هستند که با اضافه کردن آب داغ به روی دانه های اسیاب شده قهوه و صبر کردن برای دم کشیدن آن به عمل می آید. کلید دم کردن یک فنجان قهوه عربیکا استفاده از دانه های تازه، مقدار مناسب قهوه، و دمای مناسب آب است.

روش های دم آوری 

عطر و طعم قهوه عربیکا:

عوامل مختلفی بر عطر و طعم عربیکا تاثیر میگذارند از جمله نوع خاک، آب، شرایط آب و هوایی، روش برداشت و فراوری قهوه هستند. طعم یک قهوه، ترکیبی از عناصر شیمیایی است که توسط پرز های چشایی دریافت میشوند و بینی هم وظیفه شناسایی عطر را دارد. به غیر از ویژگی های طعمی مثل شیرینی، شوری، تلخی و ترشی، عطر قهوه(آروما) نیز از مهمترین مولفه ها در قهوه آزمایی است. اما اینکه چه عوامل دیگری در طعم قهوه تفاوت ایجاد میکنند عبارتند از: اسیدیته و غلظت، بافت، عطر خشک یا رایحه و پس زمینه یا طعم ثانویه را میتوان گفت. آروما یا عطر یکی از خصوصیات اصلی در قهوه میباشد که طعم قهوه را به همراه غلظت، اسیدیته، شیرینی، تلخی و پس مزه نشان می دهد.

عطر قهوه یکی از اصلی ترین مولفه هایی است که توسط تست کننده های حرفه ای قهوه برای تشخیص کیفیت آن استفاده میشود.

 

خواص و فواید قهوه عربیکا:

قهوه عربیکا فواید زیادی برای سلامتی دارد که آن را یک انتخاب عالی برای دوست داران قهوه تبدیل میکند.

باعث هوشیاری و تمرکز ذهنی را بهبود میبخشد و قهوه عربیکا خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری کبد را کاهش میدهد با این حال مهم است که در مصرف آن زیاده روی نکنیم چون همان گونه که مزایایی دارد معایبی هم دارد و از معایب قهوه عربیکا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

1-قهوه عربیکا قیمت گران تری نسبت به بقیه دارد.

2-در برابر آفت آسیب پذیری بیشتری دارد.

3- قهوه عربیکا در مقایسه با دانه های ربوستا، قند و چربی بیشتری دارد.

انتخاب با شماست!عربیکا یا ربوستا؟

 

 

قیمت قهوه عربیکا:

قیمت تمام شده قهوه در بازارهای داخلی کشور به فاکتورهای متعددی از جمله نام برند، نوع بسته بندی، دخالت واسطه ها، درجه رست شدن، کیفیت، عطر، طعم، تازه بودن، نوع قهوه، رنگ و غیره بستگی دارد. وارداتی بودن قهوه باعث فراهم شدن زمینه دخالت واسطه ها شده که این موضوع در نهایت بر روی قیمت قهوه به صورت مستقیم تاثیر خواهد داشت. در واقع این واسطه ها اقدام به خرید قهوه از تامین کنندگان اصلی یا وارد کنندگان کرده و بعد از اضافه کردن هزینه های جانبی، همان محصول را با قیمت بالاتر به خریدار نهایی تحویل می دهند. به همین دلیل ممکن است افراد هنگام خرید قهوه با قیمت های متغیری مواجه شوند.

یکی از پارامترهای تاثیرگذار دیگر بر روی قیمت قهوه تعرفه گمرکی واردات قهوه می باشد. دقت داشته باشید که تعرفه گمرکی قهوه بو داده، بو نداده، پودر قهوه و غیره با یکدیگر تا حد زیادی تفاوت دارند. لازم به ذکر است که این تعرفه ها ثابت نیستند و دائما در حال تغییر می باشند که این موضوع در نهایت قیمت قهوه در بازارهای داخلی را تحت تاثیر قرار می دهد. کشور وارد کننده نیز یکی دیگر از مولفه های تاثیرگذار بر روی قیمت قهوه می باشد. در صورتی که مسافت بین دو کشور مبدا و مقصد کمتر باشد، هزینه های حمل و نقل، نگهداری از محصول، نیروی انسانی و غیره نیز به همان نسبت کمتر خواهد بود که این موضوع در نهایت هنگام قیمت گذاری قهوه در بازار مد نظر گرفته می شود.

قیمت انواع قهوه از نرخ تورم نیز تاثیر می پذیرد. افزایش نرخ تورم سبب بالا رفتن هزینه های حمل و نقل، توزیع، نیروی انسانی، بسته بندی، انبارداری و غیره خواهد شد که این عوامل نیز در نهایت منجر به افزایش قیمت قهوه خواهند شد. تمامی فاکتورهای نام برده به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر روی قیمت قهوه تاثیر دارند و ممکن است قیمت قهوه را در بازارهای داخلی و خارجی به صورت لحظه ای تغییر دهند.

قهوه عربیکا و ربوستا

مقایسه قهوه عربیکا و ربوستا:

ویژگی های خاص هرکدام از قهوه های عربیکا و ربوستاست که این دو گونه محبوب در جهان را از هم متمایز میکند.

تفاوت بین قهوه عربیکا و ربوستا یکی از متداول ترین سوالاتی است که مصرف کنندگان قهوه میپرسند که آیا قهوه عربیکا بهتر است یا ربوستا؟

یا اینگونه میپرسند که فرق میان این دو نوع قهوه چیست؟

دانه های قهوه عذبیکا طعم شیرین تر و پیچیده تری در مقایسه با قهوه ربوستا دارند. در حالی که قهوه ربوستا طعم قوی تر و تلخ تری را برخوردار میباشد و قهوه عربیکا نیز نسبت به قهوه ربوستا اسیدیته بالا تری دارد و کافیین موجود در قهوه عربیکا نسبت به قهوه ربوستا کمتر است.

 

 

افسانه های رایج قهوه عربیکا:

افسانه های زیادی راجب قهوه عربیکا وجود دارد یکی از این افسانه ها می گوید که قهوه باعث کم آبی بدن می شود اما تحقیقات نشان داده است که قهوه اثر آبرسانی بر بدن دارد

یکی دیگر از افسانه ها این است که قهوه تیره تر نسبت به قهوه های روشن کافئین بیشتری دارد در واقع قهوه های تیره تر کافئین کمتری نسبت به برشته های سبک تر دارند در آخر بعضی افراد بر ابن باور هستند که قهوه باعث بی خوابی می شود اما تحقیقات نشان داده است که کافئین در اکثر افراد بر کیفیفت خواب تاثیر نمی گذارد.

 

نکات جالب درباره قهوه عریکا:

قهوه عربیکا یک منبع عالی از آنتی اکسیدان ها است که می توانند به محافظت از بدن در برابر آسیب های سلولی کمک کند.

قهوه عربیکا حاوی ترکیبی به نام کافئین است که یک ماده محرک طبیعی است کافئین می تواند به افزایش هوشیاری، تمرکزو عملکرد ورزشی کمک کند. و قهوه عربیکا نسبت به روبوستا حساس تر است و به شرایط و رشد خاصی نیاز دارد و به همین دلیل قهوه عربیکا معمولا گران تر از قهوه روبوستا هست.

 

 

 

نتیجه گیری نهایی:

 

این نوع قهوه به دلیل طعم و عطر ملایم و پیچده اش مورد توجه بسیاری از دوستداران قهوه قرار گرفته، این گیاه در بسیاری از کشور های جهان رشد می کند و در طول فرایند رشد و برداشت و برشته کردن نیاز به توجه و مراقبت زیادی دارد.

در آخر چه عاشق قهوه باشید و چه تازه شروع به کشف دنیای قهوه کرده اند، قهوه عربیکا قطعا ارزش امتحان کردن را دارد.

 

ارسال نظر
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.